+31 (0) 346 252 128 info@orangeplastics.com

3D Printen vs. Spuitgieten

Hoewel velen denken dat de productiemethoden 3D printen en spuitgieten gevreesde concurrenten van elkaar zijn, is niets minder waar. Ondanks dat de methoden vaak in staat zijn dezelfde producten te maken, zijn de methoden eerder complementair dan elkaars rivalen.

Maar hoe komt het dan dat veel mensen deze denkfout maken? In dit blog maken we voor u duidelijk op welke gebieden 3D printen en Spuitgieten overeenkomen, en waarop ze verschillen. Na het lezen van dit blog kunt u beter bepalen wanneer welke methode het meest geschikt is voor de productie van uw product.

Wat is het verschil tussen het productieproces van 3D printen en spuitgieten?

Eigenlijk zijn 3D printing en spuitgieten compleet anders. Bij spuitgieten injecteer je gesmolten materiaal in een gedefinieerde holte, ook wel matrijs genoemd. Deze matrijs wordt ontworpen voor dit specifieke product en bevat precies de gewenste vorm van het eindproduct.

De spuitgietmachines zijn in staat het injectie- en stollingsproces zeer precies te controleren terwijl de matrijs wordt gevuld. Wanneer de gehele matrijs gevuld is wordt het plastic snel gekoeld zodat het stolt, waarna het volgende product direct kan worden gemaakt.

De 3D printtechniek geeft daarentegen vorm aan het product door het laag voor laag in drie dimensies uit te printen. De meest voorkomende 3D printer is de FDM printer. Deze printer werkt ook met gesmolten plastic. Het verschil tussen de FDM printer en spuitgieten is dat de printer heel exact, druppel voor druppel gesmolten plastic op de gewenste plaats laat vallen. De printer volgt het design dat hij via de computer ontvangt. Hij “print” op deze manier laagje voor laagje.

verschillen spuitgieten en 3D printen

Hoe zit het met de voorbereiding van productiemethoden?

Wanneer u een product wilt ontwikkelen, is het belangrijk dat er eerst een prototype wordt ontwikkeld.

Het verschil tussen 3D printen en spuitgieten, is dat het maken van dit prototype bij 3D printen zowel de eerste, als gelijk de laatste stap is. Na het maken van dit prototype is het enige wat u nog hoeft te doen op ‘print’ drukken.

Het product is binnen enkele minuten of uren gereed, afhankelijk van de complexiteit. Daarmee is 3D-printing erg geschikt voor snelle prototypes en kleine dynamische series.

Bij spuitgieten is de ontwikkeling van het prototype slechts de eerste stap binnen het gehele productieproces. Na de creatie van een prototype, wordt op basis hiervan namelijk eerst de juiste matrijs gemaakt voor het productieproces. Hier komen vanzelfsprekend kosten bij kijken.

Pas wanneer het ontwerp definitief is, de moldflowanalyse naar behoren is uitgevoerd en de matrijs af is, kan de echte productie van start. In het geval van complexe producten worden deze na het spuitgietproces verder geassembleerd.

Wanneer we dit lezen, lijkt 3D printen de goedkope optie. Maar is dit ook het geval?

Productiekosten: 3D printen goedkoper dan spuitgieten?

Is 3D printen goedkoper dan spuitgieten? Het antwoord hierop is: nee, niet per se.

Wanneer enkel één versie van het gewenste product nodig is, zoals het geval is bij prototyping of de productie van een uniek werkstuk, dan is 3D printen inderdaad een stuk goedkoper. Maar wanneer er grotere aantallen nodig zijn kunt u beter bij de spuitgieter aankloppen.

Bij spuitgieten moeten er namelijk productspecifieke gereedschappen worden gemaakt, denk aan matrijzen, eventueel voorzien van hotrunners etc.

Bij 3D printen zijn investeringen in zulke gereedschappen niet nodig. Naast een redelijke investering in de printer zelf, heeft deze productiemethode dus weinig opstartkosten.

Vanzelfsprekend maakt dit 3D printen bij lage aantallen de goedkopere optie.

Maar wat gebeurt er wanneer de productieaantallen oplopen? Dan kruisen de kostengrafieken van de twee productiemethoden elkaar. Bij welke productaantallen het omslagpunt plaatsvindt verschilt per product. Maar wat zeker is, is dat de kosten voor spuitgieten uiteindelijk altijd ver dalen onder de kosten voor 3D printen.

Hoe zit het met de productiesnelheid van spuitgieten en 3D printen?

Een tweede bepalende factor voor de meest geschikte productietechniek is de snelheid waarmee uw producten gereed dienen te zijn. Ook dit is afhankelijk van het aantal dat u wilt produceren. Wanneer u enkel een paar producten wilt produceren. Bent u sneller klaar met een 3D printer. Niet zozeer omdat deze sneller te werk gaat, maar omdat hij sneller startklaar staat.

Het spuitgietproces vereist voorbereidingen die veelal enkele weken in beslag nemen. Deze voorbereidingen zijn echter onafhankelijk van het aantal te produceren producten. Oftewel: zodra de aantallen stijgen, haalt de spuitgieter de 3D printer met gemak in.

Een complex onderdeel kan zomaar uren nodig hebben om geprint te worden, terwijl een spuitgietcyclus kan worden teruggebracht naar enkele seconden, weliswaar afhankelijk van de complexiteit van het onderdeel. Alles over de tijd die het spuitgietproces in beslag neemt leest u in deze blog.

Welke productiemethode is het meest geschikt voor mijn product?

Zoals inmiddels wel duidelijk, kennen beide productiemethodes voor- en nadelen.

Maar de kernconclusie is verrassend simpel. Bent u op zoek naar een productiemethode die snel en goedkoop enkele producten voor u maakt? Ga dan voor de 3D printer.

Bent u echter op zoek naar een methode om snel en voordelig relatief grote aantallen (vanaf 1.000 stuks) te produceren? Kies dan voor een ervaren spuitgieter. Orange Plastics produceert uw product geheel aansluitend op de door u gewenste functie, uitstraling en kwaliteit, met hoge snelheid en voor de laagst mogelijke prijs. Alles over spuitgieten bij Orange plastics leest u op deze pagina

Spuitgieten bij Orange Plastics

Snel. Flexibel. Chinese en Nederlandse productielocaties. Geheel afgestemd op kwaliteit en efficiëntie.

Ja, er zijn veel redenen om voor Orange Plastics te kiezen.

Benieuwd naar wat Orange Plastics voor uw (nieuwe) product kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Orange Plastics BV
Straatweg 26
3604 BB Maarssen

Leveringsvoorwaarden

TELEFOON
+31 (0) 346 252 128