+31 (0) 346 252 128 info@orangeplastics.com

7 Verschillende Soorten Kunststof en hun Toepassing

Bij het produceren van een product komt veel kijken. Hoeveel stuks wil ik laten maken, welke methode zet ik daarvoor in en bij welke producent wil ik het laten doen?

Veel ondernemers die een kunststofproduct willen laten maken kiezen voor spuitgieten. Maar dan komt de volgende vraag alweer om de hoek kijken, namelijk: welk kunststof is geschikt voor mijn product? Een lastige vraag. Want ieder kunststof heeft weer andere eigenschappen. 

Daarom besteden we in dit blog aandacht aan 7 verschillende soorten kunststof, de eigenschappen van deze verschillende soorten en vertellen we bovendien voor welke producten deze kunststoffen gebruikt worden. Lees snel verder.  

Polyethyleen (PE)

Dit is de meest gebruikte kunststof. De voordelen van deze kunststof zijn dat dit type chemisch resistent is en goed tegen kou kan. Voorbeelden van producten zijn een jerrycan waar bijvoorbeeld olie in zit, of een ijsblokbakje. Het nadeel van PE is dat het slecht tegen warmte kan.

Polypropyleen (PP)

Deze vorm van kunststof komt uit dezelfde familie als PE maar is een stuk harder en kan veel beter tegen warmte. Daarom wordt het voornamelijk gebruikt voor huishoudelijke apparaten waaronder stofzuigers en koffiezetapparaten.

Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS)

ABS wordt veel gebruikt voor behuizingen van elektronica en medische apparatuur. Het grote voordeel van ABS is dat het vormvast is waardoor het veel gebruikt wordt voor speelgoed zoals Lego en interieurdelen voor de automobielindustrie (dashbord). Het is daarentegen slecht chemisch resistent maar kan als een van de weinige kunststoffen verchroomd worden.

danielle macinnes 222434 unsplash

Polyamide (PA)

Beter bekend bij velen als nylon. Dit is een zeer sterke kunststofsoort die veel gebruikt wordt bij het maken van gereedschappen zoals boormachines en motoronderdelen. Het materiaal is goed hittebestendig maar heeft als nadeel dat het hygroscopisch is. Dat betekent dat het vocht opneemt en dus uitzet. Om dat tegen te gaan wordt aan nylon vaak glasvezel toegevoegd.

Polycarbonaat (PC)

Een uiterst slagvast en glashelder materiaal. Dit materiaal wordt dus vaak gebruikt voor straatverlichting en koplampen op auto’s. Een ander voorbeeld is een beschermingsbril.

Polyoxemethyleen (POM)

POM heeft een heel groot zelf herstellend vermogen en wordt dus vaak gebruikt in toepassingen als veren. Daarnaast is het vormvast en zelf smerend. Het wordt onder andere gebruikt voor ritsen in jassen en tandwielen.

Polyethyleentereftalaat (PET)

En tot slot PET. Dit type kunststof wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van flessen. Een preform kan omgevormd worden tot elke gewenste flessenvorm. Het is bestand tegen heel hoge druk maar het is niet hittebestendig.

Welk type is geschikt voor uw product?

Zoals u ziet bestaan er veel verschillende soorten kunststof. Ieder met eigen eigenschappen, plus- en minpunten. Vanwege de vele verschillende types kunststof, wordt spuitgieten in veel industrieën gekozen als productiemethode. Hopelijk helpt dit blog u al een beetje bij het kiezen van het type kunststof voor uw product. Uiteraard hoeft u deze keuze - wanneer u kiest voor Orange Plastics - niet alleen te maken. Onze ervaren medewerkers helpen u graag. Door jarenlange ervaring weten zij exact met welk type kunststof uw product optimaal geproduceerd kan worden

Spuitgieten bij Orange Plastics

Snel. Flexibel. Chinese en Nederlandse productielocaties. Geheel afgestemd op kwaliteit en efficiëntie.

Ja, er zijn veel redenen om voor Orange Plastics te kiezen.

Benieuwd naar wat Orange Plastics voor uw (nieuwe) product kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Orange Plastics BV
Straatweg 26
3604 BB Maarssen

Leveringsvoorwaarden

TELEFOON
+31 (0) 346 252 128