+31 (0) 346 252 128 info@orangeplastics.com

Een product spuitgieten? Dit zijn uw mogelijkheden voor een perfecte afwerking

De meeste stappen van de spuitgietcyclus zijn hoofdzakelijk gericht op functionele aspecten van het te maken product. Een product moet doen waar het voor bedoeld is. Uiteraard is dit meer dan waar, maar er is nog iets waarover nagedacht moet worden namelijk: de look and feel. In dit blog kijken we naar de belangrijkste esthetische overwegingen die u dient te maken voor én na het spuitgieten van uw product.

Er zijn vele manieren om oppervlaktes af te werken die de uitstraling van een product of zelfs de functie ervan kunnen verbeteren. Aan de ene kant kan afwerking een product bijvoorbeeld mooier maken. Anderzijds kan het ook zorgen voor bijvoorbeeld een fijnere grip of aanraking met de huid.

Uw spuitgieter kan u verschillende polijst- en textuurmogelijkheden aanbieden voor de afwerking van uw product. Laten we de mogelijkheden eens doornemen.

Denk vooruit bij het ontwerpen van uw product

De afwerking van een plastic oppervlak kan vele redenen hebben. Bijvoorbeeld om de grip te verbeteren, vingerafdrukken te verbergen of het aanbrengen van verf te vergemakkelijken. Het is belangrijk uzelf af te vragen wat uw product nodig heeft op het gebied van afwerking. Textuur wordt bereikt door het oppervlak de met straaltechnieken te bewerken na het aanbrengen van een basislak. Wanneer grip een issue is, dan zal dit invloed kunnen hebben op uw keuze tussen een lichte en medium textuur.

grip op fiets

In grote mate zal het spuitgietproces zelf al invloed hebben op het uiterlijk van uw product. Allereerst door het type materiaal. Ieder type plastic heeft namelijk een andere smelttemperatuur. Over het algemeen zijn hogere smelttemperaturen vereist voor producten gemaakt van kristallijne harsen. Deze verhogen de glans en verminderen de ruwheid van een product; ideaal wanneer een glad oppervlak gewenst is.

Ten tweede moet u de injectiesnelheid in overweging nemen. Een hoge injectiesnelheid verbetert de algehele glans en zachtheid. Als u de vormholte snel vult, resulteert dit ook in minder zichtbare laslijnen en een hoge esthetische kwaliteit van uw productonderdeel.

Afwerkingen nadat de spuitgietcyclus is voltooid

Nadat uw product uit de machine komt, heeft u nog vele technieken tot uw beschikking om het oppervlak te verbeteren, waaronder: coating en bedrukken.

Vloeibare coating is een populaire afwerkingstechniek. Hierbij worden meerdere verflagen op de plastic delen aangebracht. Vloeibare coatingprocessen worden vaak gebruikt voor consumentenproducten die een aantrekkelijk uiterlijk of een geïndividualiseerd uiterlijk dienen te hebben. Bovendien verbetert de coating de weerstand van het onderdeel tegen mechanische, chemische en fysieke belasting. Hierdoor krijgt een product een langere levensduur.

Als u uw plastic product met specifieke patronen of afbeeldingen wilt afwerken, dan bestaan er veel verschillende printtechnieken. Tampondruk wordt veel gebruikt vanwege het vermogen om afbeeldingen over te dragen naar een breed scala aan oppervlaktetypen en vormen en de nat-op-nat afdrukmogelijkheden van deze techniek.

Wil je dat je plastic product een metallic look krijgt? Met het gebruik van een techniek genaamd ‘Electroless plating’ kunt u uw product voorzien van een matte metaalachtige afwerking. Hiermee wordt het product ook elektrisch geleidend.

Bij Orange Plastics helpen we u graag bij het kiezen van de juiste materialen, injectiesnelheden en afwerkingstechnieken na de productie om zo uw product te voorzien van het gewenste uiterlijk en de gewenste textuur.

Spuitgieten bij Orange Plastics

Snel. Flexibel. Chinese en Nederlandse productielocaties. Geheel afgestemd op kwaliteit en efficiëntie.

Ja, er zijn veel redenen om voor Orange Plastics te kiezen.

Benieuwd naar wat Orange Plastics voor uw (nieuwe) product kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Orange Plastics BV
Straatweg 26
3604 BB Maarssen

Leveringsvoorwaarden

TELEFOON
+31 (0) 346 252 128