+31 (0) 346 252 128 info@orangeplastics.com

Hoe Lang Duurt Spuitgieten?

Spuitgieten is de ideale productiemethode wanneer u van plan bent op grote schaal te produceren. De methode is voordelig, levert een consistent hoge kwaliteit en is daarnaast ook nog eens relatief snel.

 

Maar ondanks de hoge snelheid van deze productiemethode, verschilt de tijdsduur van het productieproces vanzelfsprekend van product tot product.

Hoe ziet zo’n spuitgietproces er nu precies uit? Welke stappen worden doorlopen van tekening tot levering? Welke factoren hebben invloed op de tijdsduur van het proces? En met welke productietijd moet u rekening houden wanneer u van plan bent uw design bij een spuitgieter aan te leveren? Lees het in dit blog.

Stap 1: voorbereiding van de productie

Voordat de massaproductie van een product van start kan, moet eerst de voorbereidingsfase van de productie worden doorlopen.

Hoe lang duurt spuitgieten

Wat houdt deze fase in?

Allereerst kijken we naar het aangeleverde productontwerp. Eventuele risicofactoren die we hierbij al ontdekken strijken we direct glad.

Aansluitend starten we met het ontwikkelen van een fysiek prototype. Dit prototype is bedoeld om te kijken of het product helemaal naar wens is. Eventuele fouten, onvoorziene moeilijkheden of oneffenheden in het design worden verder aangepast zodat het perfecte product straks in grote getalen geproduceerd kan worden.

Het is belangrijk het prototype uitvoerig te testen.  Eenmaal in productie is het een tijdrovende klus om nog aanpassingen te doen.Hierdoor komt het productieproces stil te staan.

De voorbereidingsfase kan variëren van ongeveer één tot drie weken. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid aanpassingen en het aantal verschillende versies van het prototype dat nodig is om tot het ideale voorbeeldproduct te komen.

Wanneer alle partijen helemaal tevreden zijn met het prototype produceren we de juiste matrijzen voor massaproductie.Hier aan voorafgaand voeren we een softwarematige moldflow-analyse uit waarmee we voorspellen hoe het kunststof door de matrijs zal lopen. Zo worden ook eventuele risico’s op dit gebied voorkomen.

Stap 2. Het echte werk: massaproductie

De productie van losse onderdelen van het eindproduct kan in een ongelooflijk rap tempo verlopen.

De efficiëntie en daarmee snelheid van het productieproces hangt echter wel af van een aantal factoren. Zo kan de spuitgieter efficiënter werken door verschillende onderdelen van het product te combineren in een combinatiematrijs of meerdere van hetzelfde product in één matrijs te verwerken. Ook kunnen we door het simplificeren van geometrie van onderdelen tijd besparen. Tot slot kunnen bepaalde technologieën hulp bieden bij het behalen van winst op het gebied van snelheid. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een hotrunnersysteem.

Maar de totale tijdsduur van deze stap in het productieproces hangt uiteraard niet alleen af van efficiëntie van uw spuitgieter. Het aantal gewenste producten, maar vanzelfsprekend ook de hoeveelheid onderdelen waaruit deze producten bestaan, spelen een grote rol. De tijd van massaproductie loopt daardoor sterk uiteen, van een enkele dag tot meerdere weken.

Stap 3: de assemblage van losse onderdelen

Een stap die vaak flink onderschat wordt, is de assemblage van het eindproduct. Zeker wanneer producten uit een groot aantal losse onderdelen bestaan, kost deze stap relatief veel tijd.

Alhoewel veel tijd en kosten bespaard kunnen worden door de assemblage te vergemakkelijken met Design For Assembly DFA, kan niet ontkend worden dat deze stap in het productieproces tijdrovend is.

Zelfs wanneer de assemblage zoveel mogelijk geautomatiseerd verloopt, blijft menselijke kracht onmisbaar in dit proces. Het assemblageproces is veelal een tijdrovende activiteit.

Stap 4: Afwerking, verpakking en levering

Wanneer de losse onderdelen een compleet product vormen, kan de spuitgieter deze verpakken en leveren.

Zoals u leest is spuitgieten een relatief snelle productiemethode. Hoewel het voorbereidingstraject relatief lang duurt, levert spuitgieten een razendsnelle gemiddelde productietijd per deel.

Zoals duidelijk is geworden, hangt de totale tijdsduur van het productieproces af van verschillende factoren. Er is dan ook geen simpel antwoord op de vraag: hoe lang duurt een spuitgietproces. Ondanks dat we deze vraag niet zomaar kunnen beantwoorden, kunnen we u wel verzekeren dat we er bij Orange Plastics alles aan doen om het productieproces zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Zonder daarin overhaaste beslissingen te maken die de kwaliteit van uw eindproduct zouden kunnen benadelen.

Dit stelt ons in staat om aan u in de kortst mogelijke tijd een hoogstaand product te leveren. Vooraf geven we u een heldere inschatting van de tijdsduur van uw productietraject. 

Spuitgieten bij Orange Plastics

Snel. Flexibel. Chinese en Nederlandse productielocaties. Geheel afgestemd op kwaliteit en efficiëntie.

Ja, er zijn veel redenen om voor Orange Plastics te kiezen.

Benieuwd naar wat Orange Plastics voor uw (nieuwe) product kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Orange Plastics BV
Straatweg 26
3604 BB Maarssen

Leveringsvoorwaarden

TELEFOON
+31 (0) 346 252 128