+31 (0) 346 252 128 info@orangeplastics.com

Spuitgieten in Kleine Series

Van oudsher wordt spuitgieten vaak in één adem genoemd met grote series, oplopend van productieaantallen van 10.000 tot wel miljoenen stuks. In de begindagen was de techniek inderdaad alleen rendabel bij deze grote hoeveelheden. 

In dit blog zult u zien dat deze eis van massaproductie tegenwoordig niet meer geldt. Wanneer de spuitgietproductie in zijn volledige breedte slim is ingericht, is rendabele productie ook mogelijk bij relatief kleine productieaantallen. Soms al bij seriegroottes onder de 1000 stuks.

 

Waarom grote aantallen?

Een aanzienlijk deel van de kosten van uw productietraject wordt gemaakt bij de productie van een matrijs. Een matrijs is de holle metalen vorm waarin tijdens het spuitgietproces het vloeibare kunststof wordt gegoten. Matrijsproductie is een essentiële maar kostbare stap richting een serie voltooide producten.

spuitgieten kleine series

Eén matrijs gaat doorgaans 300.000 shots mee, onderhoudsvrij. Afhankelijk van de voudigheid van de matrijs, komen hier dus ook minimaal 300.000 producten uit.

Dit schaalvoordeel maakte spuitgieten immens populair binnen grootserieproductie. Maar voor kleine series was het zelden rendabel vanwege de hoge opstartkosten die een matrijs met zich meebracht.

Zo maakt u kleine series rendabel

U kunt de kosten van uw spuitgiettraject aanzienlijk beperken door de verschillende stappen van het productieproces over te laten aan één en dezelfde partner. Doordat de inzet van diverse afzonderlijke specialisten onnodig hoge kosten met zich meebracht, is het aantal allround spuitgietbedrijven de laatste jaren sterk toegenomen.

Een allround spuitgietbedrijf biedt u op twee manieren voordeel. Ten eerste bestaat het bedrijf uit dezelfde diverse specialisten, én kan het door volume de prijzen van elke stap in het spuitgiettraject laag houden. Ten tweede gaat elke stap naadloos over in de volgende, mits het spuitgietbedrijf zijn operaties slim inricht.

Met name wanneer uw spuitgietpartner beschikt over een eigen matrijzenmakerij, zijn de kosten van de matrijsproductie zeer voordelig binnen het gehele productietraject. Uw serie kan in dat geval al rendabel geproduceerd worden bij 1.000 stuks in plaats van de traditionele benedengrens van 10.000.

Uiteraard is de rendabiliteit van uw serie een samenspel van meerdere factoren. Naast matrijskosten spelen ook materiaalkosten, nabewerkingen, logistiek en verpakking een rol. Overleg daarom uw algehele productiewensen vooraf uitgebreid met uw spuitgietpartner, zodat u een helder beeld krijgt over de geschiktheid van spuitgieten voor uw beoogde product.

Alternatief voor spuitgieten in kleine series: 3D-Printing

Regelmatig krijgen we de vraag of 3D-printing een geschikt alternatief is voor het spuitgieten van kleine series. Hoewel de technologieën op dit gebied steeds beter worden, is 3D-printing voor verreweg de meeste producten nog niet toereikend.

3D-printing kent vier nadelen die serieproductie van kunststof producten ongeschikt maken:

  • de prijs van filamenten ligt nog relatief hoog, hoewel dit elk jaar zakt
  • de snelheid is laag; tientallen minuten is niet ongebruikelijk, versus luttele seconden per shot met spuitgieten
  • de afwijkingen zijn groter dan in matrijzen geproduceerde producten
  • de mogelijkheden in materiaalkeuze- en afwerking zijn nog beperkt

3D-printing heeft momenteel alleen de voorkeur bij extreem kleine series, ofwel enkele stuks. Om deze reden is 3D-printing zeer waardevol in de prototyping-fase. Er kan dankzij deze techniek snel en goedkoop een acceptabel prototype worden vervaardigd.

Spuitgieten bij Orange Plastics

Snel. Flexibel. Chinese en Nederlandse productielocaties. Geheel afgestemd op kwaliteit en efficiëntie.

Ja, er zijn veel redenen om voor Orange Plastics te kiezen.

Benieuwd naar wat Orange Plastics voor uw (nieuwe) product kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Orange Plastics BV
Straatweg 26
3604 BB Maarssen

Leveringsvoorwaarden

TELEFOON
+31 (0) 346 252 128