+31 (0) 346 252 128 info@orangeplastics.com

Spuitgietmatrijzen in Alle Soorten en Maten: Hoe Kies ik?

Wilt u plastic producten laten produceren?

Begin dan bij het ontwerpen van een geschikte matrijs. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Dit blog laat u kennis maken met de grondslagen van matrijsontwerpen. We kijken naar hoe matrijzen worden gemaakt, hoe ze werken en welke verschillende soorten u kunt kiezen voor uw gewenste product. 

Benieuwd? Lees mee.

Maar, laten we voor we de diepte induiken eerst nog even verhelderen wat we met een matrijs bedoelen. De matrijs vormt het buitenste sjabloon voor een onderdeel van of het gehele product. Op het moment dat er vloeibaar plastic in de matrijs wordt gegoten, zal het plastic door de holte van de matrijs vloeien en uiteindelijk de gewenste vorm krijgen.

Hoe werkt een matrijs?

Het basisdoel van een matrijs is eenvoudig. Maar, verschillende complexe onderdelen moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat het spuitproces soepel verloopt. Keer op keer.

Dat gaat als volgt:

Het proces begint op het moment dat de spuitgietmachine vloeibaar plastic in de gietvorm spuit. Net zoals bij een waterpijp, reist het vloeibare plastic door een loper tot het de holte van de matrijs bereikt. Deze holte heeft de vorm van het gewenste product of onderdeel. Nadat het plastic is gestold, openen de twee delen die samen de matrijs vormen. Geïntegreerde uitwerppinnen drukken dan in de holte, waardoor het product kan worden verwijderd. Tot slot keren de pinnen terug naar hun vorige positie en is de matrijs klaar voor de volgende spuitbeurt.

Hoe worden matrijzen gemaakt?

Elke matrijs begint met een 3D-schets. Hierin is alle basisinformatie verwerkt, zoals de vorm van de matrijs, de poort, de scheidingslijn, de uitwerpwijze, de lay-out van de holte, het mechanische ontwerp en de vereiste accessoires, zoals een verwarmde spuitbus. Kortom, het ontwerp bepaalt waar de vloeibare kunststof in de vormholte zal binnendringen en vloeien.

Vervolgens wordt het 3D-ontwerp getest en geoptimaliseerd tot het klaar is voor de CNC-bewerkingen.

CNC-bewerkingen bestaan onder andere uit twee processen. Tijdens het eerste bewerkingsproces zal de ruwe vorm van de matrijs worden gesneden uit een massieve staaf aluminium, met behulp van frezen, boren en draaien. Het tweede bewerkingsproces bepaalt de precieze uitwerking van de matrijs. Hiermee kunt u details (zoals gaten die tijdens de eerste bewerking te klein zijn) perfectioneren. Uiteindelijk wordt de matrijs geassembleerd en is het klaar voor de test: uw eerste product kan gemaakt worden!

matrijzen

Verschillende soorten en maten

Inmiddels bestaan er veel verschillende soorten matrijzen die aan verschillende productie-eisen voldoen.

De meeste matrijzen zijn gemaakt van staal of aluminium. Met oog op de toekomst zijn stalen matrijzen duurzamer en kunnen ze tot miljoenen cycli betrouwbaar herhalen. Echter een nadeel van stalen matrijzen is dat ze duurder zijn dan aluminium matrijzen. Aluminium matrijzen zijn dus aanzienlijk goedkoper en sneller te maken, maar gaan ook minder lang mee.

Als u wilt weten welke matrijssoort optimaal voor u is, kunt u de gemiddelde kosten per spuitbeurt berekenen. Uiteraard kunnen wij u daar bij Orange Plastics bij helpen.

Tegenwoordig kunt u naast normale matrijzen, ook gebruik maken van de zogeheten 2k matrijzen. Deze zijn in staat om producten te produceren die uit meerdere delen of zelfs uit meerdere materialen bestaan. Hoewel deze meer geavanceerde matrijzen een hogere prijs hebben, helpen ze u later om de montagekosten en de totale productietijd te verlagen.

Heeft u een geschikte matrijs nodig? Houd dan vooral rekening met het volgende: er bestaat niet zoiets als een perfecte matrijs. De meest geschikte matrijs voor uw product is gebaseerd op de vorm, functie, gewenste uitvoergrootte en productiesnelheid van uw product. Lijkt dat toch nog wat lastig? Bij Orange Plastics helpen we u graag bij het maken van de juiste keuze!

Spuitgieten bij Orange Plastics

Snel. Flexibel. Chinese en Nederlandse productielocaties. Geheel afgestemd op kwaliteit en efficiëntie.

Ja, er zijn veel redenen om voor Orange Plastics te kiezen.

Benieuwd naar wat Orange Plastics voor uw (nieuwe) product kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Orange Plastics BV
Straatweg 26
3604 BB Maarssen

Leveringsvoorwaarden

TELEFOON
+31 (0) 346 252 128