+31 (0) 346 252 128 info@orangeplastics.com

Verschillende soorten kunststoffen

Stel: u wilt een product van kunststof laten maken bij een spuitgieter. Wat voor soort kunststof wilt u dan gebruiken?

Voor velen waarschijnlijk een lastige vraag. Toch is het essentieel om bij uw kunststofproduct de juiste kunststofsoort(en) te selecteren om de gewenste vorm en functie optimaal te ondersteunen. Een kleurrijk stuk onbreekbaar speelgoed vereist nou eenmaal een compleet ander kunststofprofiel dan een transparant bloedbuisje.

In dit blog zetten we de verschillende kunststoftypen op een rij en geven we u een beeld van de respectievelijke toepassingsgebieden.

Wat is kunststof?

Kunststof wordt in het dagelijks leven vaak plastic genoemd. Maar wat is kunststof, of plastic, nu precies?

Een kunststof is een chemische verbinding, gemaakt door een niet-natuurlijk scheikundig proces. Vandaar de naam ‘kunst’-stof. Kunststof is een organisch materiaal opgebouwd uit lange ketens van moleculen. Het ontstaat door synthese van verschillende grondstoffen. Met andere woorden, kunststoffen kom je niet zomaar in de natuur tegen, maar de basismaterialen waaruit ze zijn opgebouwd (zoals aardolie, aardgas en water) wel.

Welke soorten kunststoffen zijn er?

Er bestaan veel verschillende soorten kunststoffen. Deze zijn in te delen in drie groepen: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.

Thermoplasten

De eerste groep bestaat uit thermoplastische kunststoffen. Thermoplasten bestaan uit lineaire macromoleculen zonder dwarsverbindingen. Dit type kunststof smelt goed bij sterke verhitting. Hierdoor is het makkelijk in een matrijs te gieten. Na afkoeling behoudt het materiaal de nieuw verkregen vorm, maar kan deze nog worden aangepast. Thermoplasten kunnen meermaals worden gesmolten, zodat het product kan worden vervormd door het opnieuw te verhitten. Door deze handige eigenschap worden thermoplasten dan ook veel gebruikt bij zowel enkelvoudig als 2K spuitgieten.

Dit brengt ons bij een ander groot voordeel van een thermoplast: de mogelijkheid tot recycling.

Voorbeelden van toepassingen zijn plastic borden, frisdrankflessen, maar bijvoorbeeld ook afvoerbuizen.

Thermoharders

Bij thermoharders bestaan er veel dwarsverbindingen tussen individuele ketens van macromoleculen. Nadat ze hun vorm hebben gekregen bij de eerste verwerking zijn thermoharders niet meer om te vormen. Het is dan ook moeilijk om deze kunststofsoort te bekrassen of er stukjes af te breken. Dit maakt het een geschikt kunststoftype voor producten die tegen een stootje moeten kunnen.

In tegenstelling tot thermoplasten, blijven thermoharders hard bij verhitting. Dit komt doordat de bindingen tussen de moleculen zo sterk zijn dat deze niet verbroken kunnen worden door verhitting. Bij extreme verhitting vindt er ontbinding plaats. Thermoharders worden door deze eigenschap minder vaak gebruikt bij spuitgieten omdat het lastiger is om met deze stof te produceren en bovendien zijn thermoharders slecht te recyclen.

Deze kunststofsoort wordt bijvoorbeeld toegepast bij boten, vliegtuigen en stopcontacten.

Elastomeren

Elastomeren zijn zowel opgebouwd uit thermoplasten als thermoharders. Deze kunststofsoort bestaat uit lange ketens moleculen met enkele bindingen tussen de ketens. Stabiel en toch flexibel. Ze hebben rubberachtige eigenschappen, waardoor het kunststof zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt na verwijdering van een externe belasting. Wanneer de externe belasting echter te hoog is, resulteert dit in permanente vervorming van het elastische materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een elastiekje dat je te ver uitrekt.

Kamertemperatuur is al voldoende om ontbinding bij elastomeren teweeg te brengen. Hierdoor zijn ze, net als thermoharders, niet goed te recyclen.

Elastieken, autobanden en rubberlaarzen zijn voorbeelden van veelgebruikte toepassingen binnen deze kunststofsoort. 

Welke kunststofsoort is het meest geschikt voor mijn product?

Wanneer u een kunststof product wilt laten produceren, vraagt u zich waarschijnlijk af welke kunststofsoort het meest geschikt is voor uw specifieke product. Laten we daarom per kunststoftype naar productvoorbeelden kijken.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van thermoplastische kunststofsoorten en hun toepassingen:

-               Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) – LEGO-blokjes, tv-kasten

-               Geëxpandeerd polystyreen (EPS) – Piepschuim bufferverpakking

-               Polyamide (PA) – Nylon kunstgewricht

-               Polycarbonaat (PC) – veiligheidsbrillen, helmen, politieschilden

-               Polyetheen (PE) – plastic zakken, kratten, bakken, emmers

-               Polyethyleentereftalaat (PET) – frisdrankflessen

-               Polyethyleentereftalaatglycol (PETG) – transparante PET-flessen

-               Polymethylmethacrylaat (PMMA) – Acrylaat, oftewel plexiglas

-               Polypropeen (PP) – auto onderdelen zoals een bumper, verpakkingsfolies

-               Polystyreen (PS) – bloempot, speelgoed, frietbakjes

-               Polyvinylchloride (PVC) – buizen, kozijnen, regenkleding

Enkele voorbeelden van thermohardende kunststofsoorten en hun toepassingen zijn:

-               Bakeliet – elektrische isolatie, handvatten van pannen

-               Epoxyharsen (EP) – printplaten, vloeren

-               Polyester – verstevigd met glasvezel: zeiljachten, roeiboten

-               Polyurethaanhars (PUR) – kunstleer, autolakken

Tot slot enkele voorbeelden van elastomerende kunststofsoorten:

-               Neopreen (Synthetische rubber) – duikpakken, wetsuits

-               Siliconen (MVQ) – levensmiddelen en medische industrie

-               Natuurrubber (NR of polyisopreen) - Transportbanden

Wilt u een product laten maken?

Zoals u leest zijn er ongelofelijk veel verschillende soorten kunststoffen die zijn onder te verdelen in de drie groepen. Bovenstaande is slechts een greep uit alle mogelijke kunststofsoorten. Voor iedere industrie is er wel een passende oplossing te vinden. Hier leest u meer over spuitgieten in de medische wereld. En heeft u wel eens nagedacht over de toepassing van spuitgieten in de bouwsector?

Uw spuitgietpartner helpt u bij het selecteren van de juiste kunststofsoort voor uw product. Wanneer u met Orange Plastics een spuitgiettraject start, buigen we ons over welke kunststofsoort(en) optimaal zijn voor de gewenste vorm en functie van uw product.

We houden daarbij rekening met de uiteenlopende eigenschappen van de verschillende kunststoffen, om zo de beste match te vinden met het gewenste eindproduct. Kunststoffensoorten kunnen namelijk op veel vlakken verschillen, bijvoorbeeld wat betreft resistentie tegen hoge temperaturen, lichtdoorlaatbaarheid en mechanische eigenschappen zoals sterkte en stijfheid. Dankzij onze ervaren vakmensen zijn wij in staat u van het beste advies te voorzien, zodat uw product geheel naar wens wordt gerealiseerd.

Spuitgieten bij Orange Plastics

Snel. Flexibel. Chinese en Nederlandse productielocaties. Geheel afgestemd op kwaliteit en efficiëntie.

Ja, er zijn veel redenen om voor Orange Plastics te kiezen.

Benieuwd naar wat Orange Plastics voor uw (nieuwe) product kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Orange Plastics BV
Straatweg 26
3604 BB Maarssen

Leveringsvoorwaarden

TELEFOON
+31 (0) 346 252 128