+31 (0) 346 252 128 info@orangeplastics.com

Zo Identificeert u ieder Type Kunststof

Zoals u in ons vorige blog misschien al wel hebt gelezen, zijn er ontzettend veel verschillende soorten kunststof die gebruikt kunnen worden voor spuitgieten. Dit leidt vaak tot de vraag: welk type kunststof is het meest geschikt voor de productie van mijn product? Maar de vraag kan natuurlijk ook andersom bestaan, namelijk: van welk soort kunststof is dit product gemaakt?

In dit blog leggen we uit hoe u hierachter kunt komen. We bespreken drie verschillende tests die u bovendien zelf kunt uitvoeren, mocht u dat leuk vinden, om te ontdekken van welk type plastic een product is gemaakt. 

Test 1: De zink-of-drijf test

Deze test helpt u twee grote groepen plastic van elkaar te onderscheiden. Kunststof met een lage dichtheid zal blijven drijven, denk aan PE en PP. Terwijl alle andere typen kunststof naar de bodem zullen zakken vanwege een hoge dichtheid.

Zelf kunt u dit natuurlijk uitvoeren met een simpele ton gevuld met water. Meer geavanceerde zink- of drijftonnen kunnen worden gebruikt om grote hoeveelheden plastic families te scheiden.

drijf

Test 2: De (hoge)druk test

Kunststof verschilt in de mate dat het bestand is tegen hogedruk. Flexibel plastic kan veel meer druk aan dan minder flexibel plastic. Veel typen kunststof verbuigen of breken simpelweg bij een bepaalde druk. Door een druktest uit te voeren wordt duidelijk met welk type plastic u te maken heeft.

Buigt het plastic? Dan behoort het tot de PE, PP, PA of PC familie.

Breekt het? Dan is het hoogstwaarschijnlijk ABS.

Is het product bestand tegen de druk en blijft het mooi? Goede kans dat u te maken heeft met een product gemaakt van POM, wat in staat is zijn eigen vorm te herstellen.

Test 3: De verbrandingstest

Dan test drie. We hebben nu gezien wat het drijven dan wel zinken betekent voor het type kunststof en wat het gevolg is van druk voor verschillende soorten plastic.

Bij de derde en laatste test kijken we wat er met de producten gebeurt wanneer we ze blootstellen aan intense hitte. Kunststoffen verschillen in de snelheid waarmee ze in brand vliegen, net als in de kleur die de vlammen krijgen en het effect van deze vlammen op het plastic.

  • Bij PE krijgen de vlammen een gele kleur met een blauwe kern. Het kunststofproduct toont een kaarsvet-achtig effect
  • Ook bij PP worden de vlammen geel met een blauwe kern. Maar het plastic verandert in een olieachtige substantie
  • Vlammen van ABS resulteren in dikke rook en roet. Het materiaal verandert in styreen
  • PA genereert juist een blauwe vlam met een gele laag. Net als brandend wol.
  • PC herken je aan kleine rookwolkjes en een relatief zoete geur die ontstaat
  • Een vlam van POM ziet u bijna niet. Deze onzichtbare vlam wordt begeleid door de sterke geur van formaldehyde
  • En tot slot: brandend PET resulteert in gele en rokerige vlammen die de lucht vullen met een zoete geur.

Hoewel de verschillende tests altijd nuttig zijn voor het ontdekken van het type plastic van een product, is dit niet elke test altijd veilig. Twijfelt u, doe het dan niet zelf, maar vraag uw spuitgieter de test voor u uit te voeren.

Uiteraard staan we bij Orange Plastics altijd voor u klaar. Heeft u een product waarvan u wilt weten van welk kunststof het gemaakt is? Neem dan contact met ons op.

Spuitgieten bij Orange Plastics

Snel. Flexibel. Chinese en Nederlandse productielocaties. Geheel afgestemd op kwaliteit en efficiëntie.

Ja, er zijn veel redenen om voor Orange Plastics te kiezen.

Benieuwd naar wat Orange Plastics voor uw (nieuwe) product kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Orange Plastics BV
Straatweg 26
3604 BB Maarssen

Leveringsvoorwaarden

TELEFOON
+31 (0) 346 252 128